Helgens samtalsämne på Lidingö var nog vargen.

Många såg den ute på Värtans is på lördagsförmiddagen. Utan att jäkta rörde den sig bland skrinnare och skidåkare, som i sin tur inte verkar ha blivit uppskrämda. De kommer att minnas den 20 januari 2024.

Ett ovanligt djurmöte som hade varit helt sensationellt för några tiotal år sedan men inte är det längre. Vargen är tillbaka.

Vid två på natten hade den rört sig genom Norra Djurgårdsstaden och då förbi verkligt klassiska vargmarker. Skogen norr om Stora Skuggan bär namnet Stora vargjakten som minne av en kunglig jakt den 8 november 1689.

Hela Djurgården var på den tiden kunglig jaktpark med både kronhjortar och dovhjortar. Om vintern drog de till sig både varg och lo, och denna novemberdag hade en vargflock under natten bitit sig igenom stängslet och rivit fem hjortar. Kung Karl XI tog med sig sin son, sjuårige kronprins Carl (sedermera Karl XII), och prins Fredrik av Holstein-Gottorp. I sin dagbok skrev kungen sedan på sitt typiska kortfattade sätt:

 

Den 8 war iagh, min son Carel och Prins Fredrik uppå warg-iagt i Diurgåårdhen och bekummo 10 wariar i Stora Lapkiärsbaken, men tuene sluppe.

 

Prinsen själv sköt ingen varg denna gång och har själv förklarat varför, ”mina byssor voro ofärdige”.

Isarna var vargens allfarvägar då som nu, och kung Karl XI passade flera gånger på att hetsa varg på Brunnsviken under slädfärder till och från Ulriksdals slott.

Även Lidingö fick besök av den jaktintresserade kungen. Den 17 februari 1692 var han med och tog fyra vargar på Lidingö, ”två lefvandes uti näten och två blefvo skutne”.

(Vargen på bilden är fotograferad i Finland.)